Wy wiecie, że ja uwielbiam słodkie przekąski. To, że mam trądzik i problemy skórne wcale nie oznacza, że nie mam zachcianek i ochoty na słodkie. Mam, a jakże! Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że można zaspokoić ochotę na słodkie, nie wyrządzając przy tym krzywdy swojej skórze. I choć, przyznam szczerze, nie zawsze mi się to udaje, to jednak coraz lepiej radzę sobie ze słusznymi wyborami.
Dziś właśnie miałam ochotę na słodycze, a że w domu nie mam żadnych słodkości sklepowych pochowanych po szafkach, to zaczęłam kombinować, jak wszamać coś słodkiego. I tak oto zrobiłam zdrową przekąskę z bananów, masła orzechowego, czekolady i wiórków kokosowych. Można? Jasne, że można!
Zdrowa przekąska z bananów i masła orzechowego
Do przygotowania tej przekąski użyłam 2 bananów, niewielkiej ilości masła orzechowego z kawałkami orzechów, pół czekolady mlecznej bez cukru do gotowania i wiórków kokosowych. Jak sami widzicie – same zdrowe składniki, a jednak ta przekąska wyszła bajecznie pyszna.
Banany pokroiłam na krążki średniej grubości i pogrupowałam je w pary. Jeden krążek banana posmarowałam masłem orzechowym i docisnęłam drugim krążkiem. Następnie rozpuściłam czekoladę i zanurzałam gotowe krążki bananów po połowie. Następnie obtaczałam je w wiórkach kokosowych.
Tak przygotowaną przekąskę trzeba niestety schować do lodówki na godzinkę, aby wszystko ładnie się ze sobą połączyło. Dopiero po tym czasie można się delektować tym fit słodyczem.
Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do szukania lepszej alternatywy słodyczy, które ani nie są czasochłonne w przygotowaniu, ani nie trzeba mieć żadnych wyszukanych składników, by je zrobić samemu. Jeśli Wy również macie jakieś swoje pomysły na zdrowe słodkości, to koniecznie mi o nich napiszcie.