Przyznam szczerze, że ostatnio mam wenę do przyrządzania pysznych, zdrowych posiłków. Nieco ponownie eksperymentuję ze swoją dietą. Mianowicie, odstawiłam pieczywo – bułki i chleby. Nie, nie zrezygnowałam z glutenu. Ja po prostu nie jem pieczywa. Wynika to z faktu, że ostatnio miewam pewien dyskomfort związany z moim brzuchem. Skumulowało się to z braniem antydepresantów, dlatego mój brzuch po każdym posiłku wyglądał jak balon. Śmiało można było powiedzieć, że po zjedzeniu posiłku byłam w 5 lub 6 miesiącu ciąży. Brzuch robił się bardzo wypukły i twardy, a ja momentalnie stawałam się zmęczona, wręcz śpiąca. Dlatego właśnie nie jem obecnie pieczywa i wszystko zaczyna wracać do normy. Jednak wracając do tematu…
Sałatka brokułowa – mój przepis
Składniki na sałatkę:
- jeden półkilogramowy brokuł
- pół czerwonej papryki
- pomidor malinowy
- 2 ogórki gruntowe
- 3 jajka ugotowane na twardo
- mała puszka kukurydzy
- sos czosnkowy: 2 łyżeczki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, sól do smaku, garść świeżego koperku posiekanego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste. Wystarczy obgotować brokuła pokrojonego uprzednio na różyczki, aby był miękki. Następnie pokroić wszystko w kostkę, wymieszać, dodać sos czosnkowy i gotowe!
Jakoś mi się zachciało zjeść tę sałatkę w mini tortilli, posypując ją na wierzchu ziarnkami słonecznika. W takiej wersji wyszła naprawdę przepyszna.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Brokuły, jak wszystkie warzywa zielone są bardzo zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów działają one przeciwnowotworowo, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na wzrok.
Z uwagi na niski indeks glikemiczny i niską kaloryczność brokuły są polecane w każdej zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie. Zawierają błonnik pokarmowy, potas, kwas foliowy, witaminę C, K oraz A.
Brokuły wzmacniają i uelastyczniają stawy, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, zapobiegają powstawaniu osteoporozy. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia się organizmu. Brokuły mogą również przeciwdziałać powstawaniu wszelkich alergii.
Ja brokuły uwielbiam. Najbardziej lubię obgotowane dodane do sałatki, w zupie lub pieczone. Mogę je jeść przez cały rok i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wiedząc, że są one tak zdrowe i korzystnie wpływają na mój organizm, jem je jeszcze chętniej.
A jakie Wy macie sprawdzone przepisy na brokuła? Chętnie wypróbuję coś nowego!