Cukinia to typowo letnie warzywo, z którego można zrobić dosłownie wszystko. Placki, ciasta, lazanie, roladki, sosy i miliony innych przepisów zalewają internety. Ja też dziś przychodzę do Was ze świetnym przepisem na roladki z cukinii. Może są nieco pracochłonne, ale efekt końcowy warty jest tego zachodu.
Roladki z cukinii – przepis
Do przygotowania moich roladek potrzebujecie: cukinii, sera gouda pokrojonego w cienkie plasterki i dowolnej szynki również cienko pokrojonej. Dodatkowo przydadzą się przyprawy, czyli sól, pieprz ziołowy lub cytrynowy i papryka słodka wędzona oraz jajko i bułka tarta. Specjalnie nie podaję Wam konkretnych ilości każdego składnika, ponieważ wszystko zależy od tego, na ile osób chcecie to danie przygotować i jak duże macie cukinie.
Cukinię obieracie ze skórki i kroicie na cienkie plastry wzdłuż. Ja do tego użyłam obieraczki do warzyw, ale świetnie też sprawdzi się szatkownica. Plastry muszą być naprawdę cienkie, żeby można było je łatwo zwinąć w ruloniki. Taką cukinię obtaczam w jajku rozkłóconym z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Na każdy tak przygotowany plasterek cukinii układam plaser sera żółtego i plaster szynki. Całość zawijam i ustawiam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane roladki jeszcze posypuję startym serem żółtym i piekę w piekarniku na grzaniu góra-dół w 170 stopniach przez 30 minut. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej, choć muszę przyznać, że ta cukinia wcale nie smakuje jak cukinia. Dzięki temu cała moja rodzina się tym daniem zajadała. Wyszło naprawdę pysznie! Smacznego!