Placki z bananów bez cukru

dieta na trądzik

Wiecie, jak ważna jest zdrowa dieta przy problemach skórnych. O tym pisałam już nie raz. Dziś mam dla was ciekawą propozycję na obiad. Placki z bananów, bez cukru, ze zdrowymi składnikami. Skusicie się? To jest dobra alternatywa dla ciężkich potraw, które mogą wzmagać trądzik. Moje placki są pyszne, sycące i mogą być sposobem na lekki obiad, jak również na zdrową, lekką, słodką przekąskę.

Z czego robię moje placki?

Do zrobienia  moich placków z bananów potrzeba tylko 5 składników.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości bardzo dojrzałych bananów
  • 3/4 szklanki kefiru – u mnie jest to naturalny jogurt, który sama przygotowuję w domu
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szklanka mąki

Przygotowanie:

Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem w misce na taką „papkę”. Dodaje cynamon, kefir i jajka. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu dodaję mąkę, a po wymieszaniu zostawiam tą masę na kilka minut. Dzięki temu placki wyjdą bardziej puszyste.

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego nakładam po łyżce masy i czekam, aż się usmaży z jednej strony. Przekładam na drugą stronę i smażę, aż do uzyskania złocistego koloru.

Zdrowe składniki moich placków

Myślicie, że moje placki bez cukru są kwaśne w smaku? Absolutnie nie! Dzięki dojrzałym bananom mają one słodkawy smak, a nie zawierają sztucznych słodzików. Banany są zdrowe i sycące, mają dużo błonnika i cennych witamin, a w moich plackach gwarantują dobrą konsystencję i słodki smak.

Cynamon powinniśmy jeść codziennie. Ta przyprawa działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wspomaga również pracę układu pokarmowego. Ja dodaję go do wszystkiego i korzystam z jego cennych właściwości.

Kefir czy też naturalny jogurt, który ja robię sama w domu, to prawdziwe bogactwo cennych składników prozdrowotnych. Najważniejsze są bakterie, które wspomagają pracę układu trawiennego, a także podnoszą odporność organizmu. To także całe mnóstwo witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jogurt naturalny, który robię sama w domu jest jeszcze zdrowszy, ponieważ nie zawiera żadnych niepotrzebnych składników, typu skrobia modyfikowana czy cukier. Jednak o tym opowiem wam już innym razem.

Na koniec jeszcze dam wam dobrą radę, jak to miewam ostatnio w zwyczaju… Ja uwielbiam jeść te placki z odrobiną masła orzechowego. Wtedy smakują jeszcze pyszniej! Koniecznie wypróbujcie mój przepis i dajcie znać czy wam posmakowało! Buźka!

dołącz do mnie na facebook