Owsianka – ostatnio to moje ulubione śniadanie. Jest zdrowa, pożywna, pełna witamin i minerałów, a przede wszystkim bardzo szybko się ją robi. Wiem, że to co jem ma ogromny wpływ na wygląd mojej skóry. W zimie często jem owsiankę na ciepło, ale teraz, w pełni lata, zdecydowanie wolę owsiankę na zimno. Jest to tak zwana nocna owsianka, czyli taka, którą robi się wieczorem, chowa do lodówki na noc, a z rana dodaje ulubione dodatki i gotowe. Zapraszam na kolejny przepis dla zdrowia i urody…
Owsianka nocna – mój przepis na pyszne i zdrowe śniadanie
Składniki:
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka mleka roślinnego (może być też krowie, kozie czy jakie tam wolicie)
- ulubione dodatki: bakalie, pestki, orzechy, owoce
Przygotowanie:
W niewielkiej salaterce mieszam siemię lniane z płatkami owsianymi i zalewam całość mlekiem. Dobrze wszystko mieszam i chowam na całą noc do lodówki. Rano wyjmuję owsiankę i dodaję do niej ulubione dodatki. Tutaj akurat: 3 duże śliwki, łyżka pestek z dyni oraz łyżka nasion słonecznika. I gotowe!
Mówiłam wam, że moja owsianka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jaka smaczna, przekonajcie się sami 🙂
Owsianka dla zdrowia i na trądzik
Czy wiecie, że składniki mojej owsianki dobroczynnie działają na cały organizm i tym samym korzystnie wpływają na stan i wygląd mojej skóry? Nie wierzycie, no to wam udowodnię…
Siemię lniane – zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Błonnik nierozpuszczalny powoduje uregulowanie pracy jelit. Ponadto siemię lniane obniża poziom cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie krwi i wspomaga odchudzanie. Wykazuje działanie antynowotworowe.
Płatki owsiane – zawierają beta glukan, czyli rozpuszczalny błonnik. On wpływa na dłuższe utrzymywanie się uczucia sytości, przez co może korzystnie wpływać na proces odchudzania. Płatki owsiane obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego, chronią serce, regulują poziom cukru we krwi, poprawiają metabolizm, zawierają sporo magnezu, który koi nerwy oraz zwiększa wytrzymałość mięśni, zapobiegają astmie, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom.
Śliwki – zawierają witaminy A, C, E, K, B6, potas, wapń, fosfor, żelazo, błonnik i magnez. Uszczelniają naczynia krwionośne, redukują zmarszczki i opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Pestki dyni – zawierają cynk, fosfor, magnez, mangan, selen, żelazo, pektyny, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Pasożyty bardzo nie lubią kukurbitacyny zawartej w pestkach z dyni, dlatego warto je jeść, by w naturalny sposób odrobaczać własny organizm. Cynk i biotyna z pestek dyni wpływają korzystnie na stan skóry i paznokci.
Nasiona słonecznika – regulują poziom cholesterolu we krwi, działają antynowotworowo. Zawierają miedź, cynk, fosfor, magnez, potas, sód, mangan, selen, żelazo i wapń. Dzięki zawartości miedzi korzystnie wypływają na kondycję skóry.
To kto dziś ze mną zje owsiankę?
A może zamiast owsianki wolicie jaglankę?
Pakiet zawiera trzy pozycje Marka Zaremby w twardej oprawie:
- Jaglany detoks
- Jaglany detoks Kolejny Krok
- Jaglany detoks Przepisy
Odkryj, jaki wpływ na twoje zdrowie i życie może mieć kasza jaglana – niekwestionowana królowa zdrowia!
120 PRZEPISÓW NA CZAS DETOKSU I PO DETOKSIE
Jaglany Detoks pomógł odzyskać zdrowie tysiącom osób! Roślinny skalpel jest stale w natarciu! Każdego dnia post skutecznie pokonuje coraz więcej chorób cywilizacyjnych – otyłość, cukrzycę, alergie pokarmowe, infekcje!