Święta już niebawem, dlatego w sklepach półki uginają się od przeróżnych słodkości i każdy wypad na zakupy kończy się u mnie skrętem żołądka. Człowiek jest przecież tak skonstruowany, że jest łasy na słodkości. Niestety często będąc w sklepie walczę sama ze sobą, żeby się ulec pokusom.
Słodkości ze sklepowej półki
Przyglądałam się ostatnio gotowym ciastom, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Na pewno wiecie o jakie mi chodzi. Czy czytaliście skład takiego ciasta? To naprawdę jest cała tablica Mendelejewa, mnóstwo cukru i generalnie trudno tam znaleźć jakiś zdrowy składnik. Myślę, że po zjedzeniu takiego ciasta można w nocy świecić jak żarówka.
Wcale nie lepszy skład mają ciasta pakowane – kruche, oblane czekoladą, wafelki, pierniczki i wszystkie inne tego typu. Generalnie jeśli zjemy niewielką ilość raz na jakiś czas, to krzywda się nie stanie. Pamiętajcie jednak, że to co jemy ma odbicie w wyglądzie naszego ciała i skóry. Gdybym najadła się takich ciastek ze sklepu, następnego dnia na bank miałabym wysyp trądziku. Jak więc nie skusić się na te słodycze, a jednak zaspokoić swoje zachcianki?
Ja mam na to prosty sposób… robię w domu różne słodkości z dobrym składem. Czyli ograniczam cukier, dodaję bakalie i orzechy, ograniczam białą mąkę. Naprawdę można samemu zrobić pyszny deser w domu, a jednocześnie nie napchać się samym cukrem. Dziś Wam pokażę jeden z moich sprawdzonych przepisów, który zaspokaja moje chęci na słodycze.
Kulki kokosowe z serka mascarpone
Mój pyszny fit deser zawiera jedynie 5 składników. Zrobisz go dosłownie w 5 minut i zjesz równie szybko 🙂
Do wykonania moich kulek potrzebujesz:
– małe opakowanie serka mascarpone – ja tym razem użyłam waniliowego z białą czekoladą, a widziałam, że można także kupić karmelowe i malinowe
– 6 herbatników
– 2 łyżki siekanych orzechów laskowych – spokojnie możecie dodać inne – arachidowe, pekan, migdały
– łyżka płatków czekolady deserowej – możecie użyć dowolnej
– wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
Serek mascarpone wykładam do miski i dodaję wszystkie składniki, przy czym herbatniki kruszę na drobno. Całość dobrze mieszam ręką i formuję kuleczki. Na końcu obtaczam je w wiórkach kokosowych. I gotowe!
Te kulki są naprawdę przepyszne i zdrowsze, niż słodycze ze sklepowej półki.
Pamiętajcie tylko, żeby te kuleczki trzymać w lodówce.
Życzę Wam smacznego!