Uwielbiam brokuła i mam to szczęście, że moja rodzinka także. Robię więc z niego często sałatki, dodaję do zup, sosów, potrawek. Ostatnio opatentowałam przepis na kotlety z brokuła w wersji fit. Podane z domowym sosem czosnkowym są totalnym sztosem, który zrywa beret. Nie udało mi się ostatnio zrobić nic tak pysznego i z całą pewnością ten przepis będzie u mnie często wykorzystywany.
Kotlety z brokuła – przepis
Składniki:
– brokuł 500 g
– jajka M 3 sztuki
– mąka pszenna 150 g
– mleko 2% 100 g
– jogurt naturalny 100 g
– ser gouda 80 g
– kukurydza bonduelle 1 mała puszka
– szynka drobiowa 60 g
– 4 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Najpierw trzeba podgotować brokuła, żeby nie był taki twardy. Ja wrzucam całego do wody gotującej się na 10 minut. Odsączam i czekam, aż ostygnie.
W dużej misce mieszam mąkę, jajka, mleko, jogurt naturalny, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, szczypta pieprzu ziołowego. Jak powstanie z tego jednolita, gęsta masa, to dodaję pokrojonego na drobniejsze kawałki brokuła, szynkę, kukurydzę bez zalewy i starty na tarce ser żółty.
Całość jeszcze raz mieszam i smażę na 4 łyżkach oleju, aż do zarumienienia się. Najlepiej kotlety smakują z domowej roboty sosem czosnkowym. Te kotlety z brokuła są przepyszne, sycące, a przy tym mają naprawdę niewiele kalorii.
Smacznego!