Widzę, że bardzo chętnie śledzicie moje przepisy, w których jest całe mnóstwo witamin i minerałów korzystnie wpływających na stan skóry i problemy trądzikowe. Dziś pokażę wam kolejny mój przepis na przepyszną i banalnie prostą surówkę. Można ją jeść jako dodatek do obiadu, ale również dobrze smakuje sama jako zdrowa przekąska między posiłkami. Moja surówka z selera składa się z pięciu składników i tylko tyle potrzeba, by była ona przepyszna. Jesteście gotowi na mój przepis?
Dieta na trądzik – przepis na surówkę z selera
Składniki:
- 1 średni seler
- 1 duża marchewka
- pół jabłka
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: kilka rodzynek
Przygotowanie:
Selera obieram i trę na grubej tarce. Podobnie robię z marchewką, jabłkiem i ogórkiem, tylko ogórka nie obieram ze skóry oczywiście. Dodaję do surówki kilka rodzynek i jogurt naturalny. Całość dobrze mieszam. Obowiązkowo surówka leżakuje co najmniej 2 godziny w lodówce, ponieważ tylko dobrze schłodzona smakuje wyśmienicie.
Surówka z selera – dlaczego warto ją jeść?
Wiecie, że mając problemy trądzikowe warto jeść dużo owoców i warzyw w postaci nieprzetworzonej. Taka surówka z selera to całe mnóstwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na cały organizm, w tym również na stan skóry. Wiecie, co dokładnie znajdziecie w mojej surówce z selera?
Seler – zawiera wapń, fosfor, magnez, żelazo i sód, witaminy z grupy B, PP, A, E i C. Ze względu na sporą zawartość olejków eterycznych seler wspomaga trawienie, a także działa przeciwnowotworowo. Seler ma również właściwości antyoksydacyjne, moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczowe.
Marchewka – zawiera dużo beta karotenu i przeciwutleniaczy. witaminę C, B6, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witamina A, która tworzy się przy udziale beta karotenu korzystnie działa na skórę, łagodzi objawy trądziku.
Jabłko – to bogactwo witaminy C, K, A, E oraz witamin z grupy B, potasu, magnezu, manganu, żelaza, wapnia oraz miedzi. Ma działanie antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, wspomaga odchudzanie, wspomaga profilaktykę cukrzycy typu II, dobroczynnie działa na stan i wygląd skóry, wspomaga odporność, wspomaga leczenie astmy, hamuje rozwój próchnicy oraz oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.
Ogórek kiszony – zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, wapń. Ogórki kiszone wspomagają odchudzanie, są probiotykami naturalnymi, wspomagają odporność organizmu, oczyszczają, wspomagają trawienie, poprawiają kondycję paznokci, skóry i włosów.
Ja życzę wam smacznego i czekam na wasze przepisy na zdrowe przekąski i dodatki do obiadu.
Na koniec jeszcze polecę wam ciekawą lekturę dla tych, co nie lubią i nie chcą stać przy garach przez cały dzień, a jednocześnie chcą jeść zdrowo i smacznie…
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe.
Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce.
Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie!
Odbiorcy
– osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze
– wszyscy, którzy dbają o zdrowe odżywianie
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
– zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas
– przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia
– zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków.