Dieta, dieta, dieta. Temat stary, jak świat i wciąż powraca. Faktem jest, że to co jemy ma znaczenie. Nawet jeśli odżywiasz się mega zdrowo, to i tak nie masz wpływu na to, ile witamin i minerałów znajduje się w twoim pożywieniu i jak wiele z tego przyswoi twój organizm. Tak, tak! To jest znacznie bardziej skomplikowane.
O co chodzi z tym krzemem?
Krzem jest pierwiastkiem, od którego w znacznym stopniu zależy stan twojej skóry, włosów i paznokci. Bez jego udziału nie będzie syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego czy elastyny. Oprócz tego krzem bierze udział w budowie ścian naczyń krwionośnych i błon śluzowych. Bez niego układ kostno-stawowy nie będzie spełniał swoich funkcji.
Krzem również pomaga przy odchudzaniu, uelastycznia żyły, wspomaga naturalną odporność organizmu, poprawia koncentrację, działa przeciwzapalnie, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i poprawia pracę nerek.
Każdego dnia dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi około 30 mg krzemu. Przy czym zaleca się osobom w podeszłym wieku oraz kobietom większą dawkę.
Niedobór krzemu a trądzik
Niedobór krzemu w organizmie ma bardzo poważne skutki:
- bóle kostno-stawowe
- szybkie starzenie się skóry
- utrata kolagenu
- łamliwość paznokci
- trądzik
- infekcje dróg oddechowych
- bolesne miesiączki
- cellulit
- grzybica skóry
- nadmierne wypadanie włosów
- łupież.
Jak uzupełnić niedobór krzemu w diecie?
Nawet zróżnicowana dieta nie gwarantuje, że poziom krzemu będziesz mieć na odpowiednim poziomie. Prawda bowiem jest taka, że krzem występujący w naturalnej postaci jest słabo przyswajany przez organizm.
Dobrą wiadomością jest natomiast to, że krzem organiczny przyswaja się znakomicie i dlatego zaleca się właśnie taką suplementację. Bez problemu możecie dostać w aptece krzem organiczny.
Jeśli nie jesteście przekonani do łykania suplementów diety, to podpowiem wam, gdzie najwięcej krzemu znajdziecie. Krzem znajduje się w skórce warzyw i owoców, dlatego warto je jeść bez obierania. Podobnie sprawa wygląda z bakaliami i ziarnami – te nieoczyszczone z łusek będą bogate w krzem.
Oprócz tego krzem znajdziesz w:
- kaszy gryczanej niepalonej
- płatkach owsianych
- prosie
- grochu
- szczypiorku
- szparagach
- czosnku
- pokrzywie
- skrzypie.