Kotlety z brokuła – najlepszy przepis

Uwielbiam brokuła i mam to szczęście, że moja rodzinka także. Robię więc z niego często sałatki, dodaję do zup, sosów, potrawek. Ostatnio opatentowałam przepis na kotlety z brokuła w wersji fit. Podane z domowym sosem czosnkowym są totalnym sztosem, który zrywa beret. Nie udało mi się ostatnio zrobić nic tak pysznego i z całą pewnością ten przepis będzie u mnie często wykorzystywany.

Kotlety z brokuła – przepis

Składniki:

– brokuł 500 g

– jajka M 3 sztuki

– mąka pszenna 150 g

– mleko 2% 100 g

– jogurt naturalny 100 g

– ser gouda 80 g

– kukurydza bonduelle 1 mała puszka

– szynka drobiowa 60 g

– 4 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Najpierw trzeba podgotować brokuła, żeby nie był taki twardy. Ja wrzucam całego do wody gotującej się na 10 minut. Odsączam i czekam, aż ostygnie.

W dużej misce mieszam mąkę, jajka, mleko, jogurt naturalny, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, szczypta pieprzu ziołowego. Jak powstanie z tego jednolita, gęsta masa, to dodaję pokrojonego na drobniejsze kawałki brokuła, szynkę, kukurydzę bez zalewy i starty na tarce ser żółty.

Całość jeszcze raz mieszam i smażę na 4 łyżkach oleju, aż do zarumienienia się. Najlepiej kotlety smakują z domowej roboty sosem czosnkowym. Te kotlety z brokuła są przepyszne, sycące, a przy tym mają naprawdę niewiele kalorii.

Smacznego!