Jeszcze jakiś czas temu podchodziliśmy do diety bezglutenowej bardzo sceptycznie. No bo jak to?! Z dziada pradziada jedliśmy pieczywo i nagle ktoś chce nam wmówić, że ono nam szkodzi?! Ja sama dość długo bagatelizowałam wpływ glutenu na nasze zdrowie i samopoczucie, ale w końcu się przekonałam. Dziś chcę wam opowiedzieć o tym, że gluten może być przyczyną wielu waszych problemów, z problemami skórnymi na czele.
Co znajdziesz w pszenicy?
Produkcja pszenicy na skalę masową spowodowała, że stała się ona bardzo zanieczyszczona. Głównie chodzi tutaj o glifosat – truciznę, która pochodzi ze środka ochrony roślin Roundup. To on jest stosowany dość powszechnie w uprawie roślin i to on właśnie powoduje wiele naszych chorób i dolegliwości.
Obecnie uprawiana pszenica jest zmodyfikowana, ponieważ rolnikom zależy na tym, żeby uzyskiwać maksymalnie duży plon, a jednocześnie zminimalizować choroby i szkodniki. Niby proste, ale kto na tym cierpi? Konsumenci!
Oprócz samego glifosatu, w pszenicy znajduje się również pleśniowa aflatoksyna, która powoduje bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunkę po zjedzeniu glutenu. Masz takie dolegliwości, ale jak dotąd nie wiedziałeś z czym je powiązać? No to już wiesz!
Choroby a gluten
Dieta bezglutenowa nie polega tylko na odstawieniu pieczywa. Gluten znajdziesz również w makaronach, ciastach i ciasteczkach, paluszkach, sucharkach, batonach, wafelkach, gofrach, biszkoptach, naleśnikach, pierogach, plackach i racuchach, tortilli, pizzy, że nie wspomnę już o gotowych sosach, nabiale i wędlinach.
Jakie choroby wywołuje gluten?
- raka i nowotwory
- wszelkiego rodzaju problemy skórne: trądzik, pokrzywka, egzema, AZS, łuszczyca, łupież, a nawet łysienie plackowate
- cukrzycę
- astmę
- alergie
- otyłość
- celiakię
- zaburzenia przewodu pokarmowego – biegunki, wzdęcia, refluks, zgaga, zaparcia
- wszelkiego rodzaju choroby wątroby
- przewlekłe bóle stawów
- choroby autoimmunologiczne
- choroby sercowo-naczyniowe
i wiele, wiele innych.
Wiele osób już zmieniło swoją codzienną dietę. Może zatem warto spróbować, by poczuć się lepiej? Zróbcie sobie prosty test. Na 3 miesiące całkowicie odstawcie gluten, a więc nie spożywajcie żadnych produktów, które go zawierają. Sami przekonacie się czy taka dieta poprawiła stan waszej skóry i wasze samopoczucie. Nie musicie wierzyć naukowcom na słowo, sprawdźcie to sami.
Jest taka reklama, która mówi „smaków, jak liter, trzeba się nauczyć”. Tak samo jest z dietą bezglutenową. Makaron bezglutenowy czy pieczywo bezglutenowe nie smakuje tak samo, jak to zwykłe pszenne. Jednak postarajcie się nauczyć tych smaków od nowa. Gwarantuję, że jak tylko wasze problemy skórne pójdą w niepamięć, a waga nagle zacznie spadać i znikną inne wasze dolegliwości, to przyznacie mi rację – że warto było! Buźka!